Jaguar E-Type

€ 64.950 66.431 km
Bouwjaar 1969
Carrosserie Coupé
BTW/Marge marge
Kleur British Racing Green
Brandstof Benzine
Interieur Beige Leder
Transmissie Automaat
Onderhoudsboekje ja
Interieurkleur Beige
Ik ben geïnteresseerd
1

Specificaties

Kilometerstand 66.431 km
Bouwjaar 1969
Kleur groen
Interieurkleur Beige
Bekleding Leder
Transmissie Automaat
Brandstof Benzine
Carrosserievorm Coupé
Aantal deuren 3
Onderhoudsboek ja
BTW/Marge marge
Kenteken AH-49-42
Aantal versnellingen 3
Energielabel
2

Omschrijving

Introductie Jaguar E-Type

In 1961 word de Jaguar E-Type onthuld op de Salon van Geneve. Volgens Enzo Ferrari is het ‘de mooiste auto ter wereld’. Alhoewel daadwerkelijke bronnen van die uitspraak lastig te vinden, gaf het wel de commotie om de auto aan. Het was namelijk een ongekende prestatie van Jaguar. Vanwege het zelfdragende koetswerk was de E-Type behoorlijk licht én stijf. De wielophanging was rondom onafhankelijk. Rondom kreeg je schijfremmen. Of wat te denken van de motor: een potige 3.8 zes-in-lijn die goed was voor meer dan 260 pk. Daarmee moest de auto – volgens Jaguar – in staat zijn om 250 km/u te kunnen halen.

Jaguar E-Type
Van 0-100 km/u accelereren duurde minder dan 7 seconden. Dat is nog niet eens het meest bijzondere. Dat was de combinatie van het zeer moderne doch tijdloze design. Oh, en de prijs. Het was even lastig bepalen waarom je nu het dubbele moest uitgeven aan Aston Martin of Ferrari. Je kon de E-Type krijgen in drie uitvoeringen: FHC (Fixed Head Coupe), OTS (Open Two Seater) en 2+2 Coupe. Qua motoren was er keuze uit een 3.8 of een 4.2 zes-in-lijn. Die laatste had voornamelijk meer koppel. De vroege coupés met 3.8 motoren worden gezien als de meest pure E-Types en zijn het meeste geld waard. Van de Series 1 zijn er 38.419 gebouwd.

Series 2
In 1968 arriveert de Jaguar E-Type Series 2. Er is nog altijd keuze uit de drie carrosserievarianten. De 3.8 motor is komen te vervallen, alleen de 4.2 is mogelijk. Qua design is duidelijk te zien wat de wijzigingen zijn. De koplampen zónder glas ervoor zijn de makkelijkste indicatie. Ook werd er meer gebruik gemaakt van chroom, waaronder de bumpers. Ook de grotere knipperlichten vallen op. De wijzigingen vallen echter niet bij iedereen in goede aarde. De Series 2 was vrij kort in productie, van 1968 tot 1971. In die periode zijn er 18.809 van geproduceerd. De populairste variant is de OTS, dan de 2+2 Coupé en de FHC op de derde plek.

Jaguar E-Type
Series 3 met V12
In 1971 staat de Jaguar E-Type Series 3 klaar. In dit geval zijn er een paar hele grote wijzigingen. Ten eerste is er alleen keuze uit een OTS. (cabriolet of de 2+2 coupé, de korte FHC is komen te vervallen). Dat geldt ook voor de zescilinder motor. Er is een gloednieuwe 5.3 liter grote V12. Om de grote motor in de neus door het verkeer te loodsen kreeg je nu standaard stuurbekrachtiging mee (een optie op de Series 2).

De V12 in de derde serie Jaguar E-Type was goed voor 273 pk, waarmee je meer dan 250 km/u kon halen. Echter, niet alleen vanwege de prestaties was er een V12, ook vanwege de loopcultuur, koppelopbouw en exclusiviteit. Duitsers bouwden geen V12 in deze periode. Qua uiterlijke wijzigingen kun je de Series 3 makkelijk herkennen met een afwijkend front met chromen grille. Aan de achterzijde zijn er vier uitlaten in het midden. In 1974 werd de productie van de E-Type gestaakt. Van de Series zijn er 15.287 gebouwd. Uiteraard was de opvolger een compleet ander type auto, de XJ-S.

Jaguar E-Type
Nalatenschap Jaguar E-Type
De Jaguar E-Type zou uiteraard uitgroeien tot een gewilde klassieker. Eigenlijk al vanaf het moment dat de XJ-S van de band loopt. Die auto krijgt veel minder eenvoudig de handen op elkaar. Omdat er relatief veel E-Types zijn gebouwd, zijn de prijzen enigszins behapbaar. Dat niet alleen, de E-Type zou daardoor een populaire basis worden voor zogenaamde restomods. Met name Eagle is daar erg succesvol mee. Die pakken een E-Type en bouwen ‘m helemaal opnieuw op naar wens van de klant.

3

Opties & Uitrusting

Veiligheid
Alarm klasse 1(startblokkering)
Interieur
12Volt aansluiting

Rick Boekel

Managing Director

Rick Boekel

Rick Bakker

Managing Director

Rick Bakker

Boekel en Bakker B.V.
Butter 1
1713 GM Obdam

0226-454477

info@boekelenbakker.nl
Contact-Block